Proč falešná? Protože jejím základem není maso. Má tady poněkud nesmělou náhradu v podobě párku, takže chápu, že některým z vás to může připadat jako hanobení gulášových pokrmů. Tento název mám ale zažitý, a tak se snažím signalizovat určitou "zfušovanost" zbytkem jména. Ať už se ale rozhodneme pro jakýkoli pojem, jde o docela jednoduchou (jak jinak, že, když to zvládnu i já) a rychlou záležitost. Ráda jí vždycky uvařím celý kotel, protože chutná i babce s dědou. Je to dobré řešení v případě, kdy si už večer chcete navařit na následující den, protože nejlíp chutná, když se uleží.
Už víme, že se obejdeme bez masa. Co tedy budeme potřebovat?
Nejprve na trošce oleje osmahneme nakrájenou cibulku. Milovníci cibule si ji můžou nakrájet na jemno a nechat ji v polévce, já radši používám větší kousky a polévku pak přecedím. Ještě před tím ale doporučuju připravit si bujón. Já většinou vodu ohřeju v rychlovarné konvici a po uvaření rozmíchám bujón jen v malé mističce s troškou vody. Zbytek vody pak přidávám přímo do hrnce až po "kritickém okamžiku".
Ten totiž nastává ve chvíli, kdy máme cibulku osmahnutou. Je třeba přidat sladkou papriku a ihned ji zalít bujónem, pokud to neproběhne rychle, může zhořknout. Nejjednodušší je nachystat si vývar do mističky k jedné ruce, papriku ke druhé a hrnec odstavit z plotny – pak jen zleva přisypu papriku a zprava hned připravený vývar. Zbytek uvařené vody z konvice už pak můžu přilít v klidu a pískat si, protože to nejhorší z celé přípravy je za námi.
Přivedu vodu k varu, pak ji osolím a zahustím polévku trochou jíšky (hotové, zdatnější hospodyňky si jistě vyrobí domácí). Znovu nechám prohřát a pak přecedím polévku do většího hrnce, abych se zbavila cibule a získala místo pro další přísady. Když polévka opět vře, přidám po kouscích tavený sýr a rozmíchám ho v polévce. Zjemní se tak její chuť a ještě trošičku se zahustí.
Masomilci si budou nabírat shora, kde plave párek, bramborofilové zaloví u dna.
Potom už jen přisypu nakrájený párek a brambory. Po jejich uvaření zbývá už jen dochucení – česnek (ideálně co nejpozději, ať se jeho chuť "nevyvaří"), majoránka, možná trochu maggi, odvážnější můžou zkusit i pálivou papriku. Já ji nepřidávám, protože mámka vozí pravou maďarskou papriku z dovolené a pořádnou sílu má i ta sladká (ve skutečnosti je polévka o něco výraznější barvy než na fotce). Pak už můžeme servírovat – klasicky s chlebem, já mám ráda kuličky do polévky. J
Vejdi a neuškoď! :)
RE: Falešná gulášovka | sargo | 15. 01. 2015 - 12:38 |
![]() |
tlapka | 15. 01. 2015 - 12:47 |
![]() |
sargo | 15. 01. 2015 - 12:50 |
![]() |
tlapka | 15. 01. 2015 - 13:32 |
RE: Falešná gulášovka | chaostheory®pismenkuje.cz | 15. 01. 2015 - 18:22 |
![]() |
tlapka | 21. 01. 2015 - 18:04 |
RE: Falešná gulášovka | mujzivotselvisem | 18. 01. 2015 - 18:50 |
![]() |
tlapka | 21. 01. 2015 - 18:04 |
RE: Falešná gulášovka | untitled | 29. 01. 2015 - 20:06 |
![]() |
tlapka | 29. 01. 2015 - 21:20 |