"Mekenzí"

29. leden 2015 | 21.11 |
blog › 
"Mekenzí"

Pod tímto názvem se skrývá jedno z amerických jídel - mac´n´cheese. Takto ho zamaskovala a zmasakrovala moje babička, která má problém s cizími názvy. Pro ni bylo v Thajsku před 10 lety obrovské tiramisu, takže buďme rádi, mekenzí mohlo dopadnout i hůř. Sice jsem taky napoprvé měla problém s interpretací, když toto záhadné slovo padlo poprvé, ale teď už jsem mekenzí přijala do svého slovníku.

Jde o "zapečené nudle po americku", jednoduché a rychlé jídlo. Pokud tedy po mém vzoru nestrávíte skoro půlhodinu hledáním kukuřice v mrazáku. Za tento recept musím poděkovat Terce, která mě s ním seznámila a s níž jsem ho vařila dvakrát. Teď jsem ale před tímto úkolem stála sama. A jak jsem obstála?

Potřebné suroviny:

  • těstoviny
  • sýr
  • hrách, kukuřice, rajčata
  • sůl, mletý pepř a oregáno
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • mléko
  • 1/2 suchého rohlíku (nebo strouhanku)
  • česnek

Pro začátek si uvaříme těstoviny, nastrouháme sýr a připravíme závěrečnou "posypku" - tvrdý rohlík nameleme nebo nastrouháme a smícháme s česnekem a oregánem (a nešetříme jím). Pro zjednodušení lze použít i strouhanku, ale ideální je rohlík namletý trochu více nahrubo. Praktická poznámka - na těstoviny vezměte větší hrnec, než potřebujete na samotné uvaření nudlí, ať je máte kde promíchat s omáčkou a zeleninou, ušetříte si tak nádobí při úklidu. :D

Mekenzí (1)Nejvíce jsem se obávala přípravy omáčky, ale zbytečně. V kastrůlku rozpustíme lžíci másla a smícháme s lžící mouky. Vytvoří to dost podivnou konzistenci, kterou postupně ředíme mlékem. Dost podezřelá hmota se ale po zhruba trojnásobném přilití mléka opravdu začala podobat omáčce. Žádoucí konzistence je, aby něco z omáčky zůstávalo na lžičce, ale nebylo to tak husté jako krupice. Směs osolíme, opepříme a necháme prohřát. Pak po částech přidáme a rozvaříme sýr, který mňágu ještě trošku zahustí - vystačíme s obyčejným eidamem, ale skvělá je prý gouda. Můžeme přidat i trochu nivy, záleží na chuti každého soudruha. :D Znovu provaříme.

Nyní se vrátíme k velkému hrnci, kde smícháme těstoviny, omáčku, hrách a kukuřici, té doporučuji hodně, dodá jídlu nasládlou chuť, která ho odliší od klasických zapékaných těstovin. Pak směs přemístíme do vymazané zapékací mísy.

Mekenzí (2)

Díky tomu, že se při vaření obejdeme bez vejce a masa, se mekenzí jí i takto, nezapékané, ale já jakožto milovník zapékaných pokrmů ho ještě pokladu nakrájenými rajčátky, zasypu připravenou strouhankovou drtí a dám na zhruba 15 minut do trouby (180°). Pokud nechcete nahoru rajčata, doporučuju nahradit vrstvičkou sýra navíc.

Mekenzí

S rajčátky... a s rajčátky a drtí

Mekenzí (5)

Čerstvé přímo z trouby - zlatavé a trošku křupavé na povrchu

Mekenzí (6)

A tady už na talíři. :)

Mekenzí se od "našich" zapékaných nudlí liší tím, že omáčka zůstává tekutá a těstoviny tak nedrží tolik pohromadě. Takže při servírování na talíř se vám pravděpodobně rozpadnou tak jako mně. Pokud chcete estetičtější verzi, dejte každou porci do vlastní zapékací misky. Vejdi a neuškoď!

Pošmákli jsme si na dnešním výtvoru čtyři a zatím nikdo z nás nejeví známky potravinové otravy. Takže si recept zařazuji do své osobní kuchařky a těším se, jak se zaplní. :) Tuto možnost vlastní kuchařky jsem objevila ve svém počítači jako Gurmánský svět. Umožňuje i plánování jídelníčku a tvorbu nákupních seznamů, ale já jsem nadšená už jen z přednastavených a hlavně vlastních receptů. :D

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: "Mekenzí" zo 30. 01. 2015 - 21:24
RE(2x): "Mekenzí" tlapka 01. 02. 2015 - 20:39
RE: "Mekenzí" cayenne®blbne.cz 31. 01. 2015 - 13:47
RE(2x): "Mekenzí" tlapka 01. 02. 2015 - 20:39
RE: "Mekenzí" jaňule 01. 02. 2015 - 14:51
RE(2x): "Mekenzí" tlapka 01. 02. 2015 - 20:40
RE: "Mekenzí" sigrun 01. 02. 2015 - 18:21
RE(2x): "Mekenzí" tlapka 01. 02. 2015 - 20:38