Pod tímto názvem se skrývá jedno z amerických jídel - mac´n´cheese. Takto ho zamaskovala a zmasakrovala moje babička, která má problém s cizími názvy. Pro ni bylo v Thajsku před 10 lety obrovské tiramisu, takže buďme rádi, mekenzí mohlo dopadnout i hůř. Sice jsem taky napoprvé měla problém s interpretací, když toto záhadné slovo padlo poprvé, ale teď už jsem mekenzí přijala do svého slovníku.
Jde o "zapečené nudle po americku", jednoduché a rychlé jídlo. Pokud tedy po mém vzoru nestrávíte skoro půlhodinu hledáním kukuřice v mrazáku. Za tento recept musím poděkovat Terce, která mě s ním seznámila a s níž jsem ho vařila dvakrát. Teď jsem ale před tímto úkolem stála sama. A jak jsem obstála?
Potřebné suroviny:
Pro začátek si uvaříme těstoviny, nastrouháme sýr a připravíme závěrečnou "posypku" - tvrdý rohlík nameleme nebo nastrouháme a smícháme s česnekem a oregánem (a nešetříme jím). Pro zjednodušení lze použít i strouhanku, ale ideální je rohlík namletý trochu více nahrubo. Praktická poznámka - na těstoviny vezměte větší hrnec, než potřebujete na samotné uvaření nudlí, ať je máte kde promíchat s omáčkou a zeleninou, ušetříte si tak nádobí při úklidu. :D
Nejvíce jsem se obávala přípravy omáčky, ale zbytečně. V kastrůlku rozpustíme lžíci másla a smícháme s lžící mouky. Vytvoří to dost podivnou konzistenci, kterou postupně ředíme mlékem. Dost podezřelá hmota se ale po zhruba trojnásobném přilití mléka opravdu začala podobat omáčce. Žádoucí konzistence je, aby něco z omáčky zůstávalo na lžičce, ale nebylo to tak husté jako krupice. Směs osolíme, opepříme a necháme prohřát. Pak po částech přidáme a rozvaříme sýr, který mňágu ještě trošku zahustí - vystačíme s obyčejným eidamem, ale skvělá je prý gouda. Můžeme přidat i trochu nivy, záleží na chuti každého soudruha. :D Znovu provaříme.
Nyní se vrátíme k velkému hrnci, kde smícháme těstoviny, omáčku, hrách a kukuřici, té doporučuji hodně, dodá jídlu nasládlou chuť, která ho odliší od klasických zapékaných těstovin. Pak směs přemístíme do vymazané zapékací mísy.
Díky tomu, že se při vaření obejdeme bez vejce a masa, se mekenzí jí i takto, nezapékané, ale já jakožto milovník zapékaných pokrmů ho ještě pokladu nakrájenými rajčátky, zasypu připravenou strouhankovou drtí a dám na zhruba 15 minut do trouby (180°). Pokud nechcete nahoru rajčata, doporučuju nahradit vrstvičkou sýra navíc.
S rajčátky... a s rajčátky a drtí
Čerstvé přímo z trouby - zlatavé a trošku křupavé na povrchu
A tady už na talíři. :)
Mekenzí se od "našich" zapékaných nudlí liší tím, že omáčka zůstává tekutá a těstoviny tak nedrží tolik pohromadě. Takže při servírování na talíř se vám pravděpodobně rozpadnou tak jako mně. Pokud chcete estetičtější verzi, dejte každou porci do vlastní zapékací misky. Vejdi a neuškoď!
Pošmákli jsme si na dnešním výtvoru čtyři a zatím nikdo z nás nejeví známky potravinové otravy. Takže si recept zařazuji do své osobní kuchařky a těším se, jak se zaplní. :) Tuto možnost vlastní kuchařky jsem objevila ve svém počítači jako Gurmánský svět. Umožňuje i plánování jídelníčku a tvorbu nákupních seznamů, ale já jsem nadšená už jen z přednastavených a hlavně vlastních receptů. :D
RE: "Mekenzí" | zo | 30. 01. 2015 - 21:24 |
![]() |
tlapka | 01. 02. 2015 - 20:39 |
RE: "Mekenzí" | cayenne®blbne.cz | 31. 01. 2015 - 13:47 |
![]() |
tlapka | 01. 02. 2015 - 20:39 |
RE: "Mekenzí" | jaňule | 01. 02. 2015 - 14:51 |
![]() |
tlapka | 01. 02. 2015 - 20:40 |
RE: "Mekenzí" | sigrun | 01. 02. 2015 - 18:21 |
![]() |
tlapka | 01. 02. 2015 - 20:38 |