Má snaha naučit se připravovat nová jídla neutuchá. Na blogu se zatím neobjevují, protože jednou je vždy vařím s mamkou a pak je zkouším ještě sama (což přirozeně nedělám hned druhý den), než si troufnu sem recept zveřejnit jako zvládnutý. Tenhle je ovšem tak krásně jednoduchý, že jsem ho dělala rovnou sama.
Smažák není zdravý pokrm a ani nic, čím by se zdatné hospodyňky chlubily, ale na druhou stranu je to něco, co si jednou za čas dá snad každý. Pro začátečníka v kuchyni, jako jsem já, navíc s handicapem ztraceného čichu, je tohle jídlo perfektní na přípravu, protože se obejdeme bez dochucování kořením (včetně soli, protože sýr je slaný dost). Lehčí už to snad být nemůže!
Suroviny na 4 placičky:
Postup neskrývá žádnou zákeřnost. Nastrouhaný sýr se smíchá se dvěma vajíčky. Výhodou oproti klasickému smažáku z jednoho kusu je, že můžete trošku experimentovat a smíchat různé sýry dohromady, třeba přidat nivu nebo parmazán. A proč se omezovat jen na sýry, zkuste třeba zeleninu, připadně kousky šunky. Těstíčko se pak zahustí strouhankou na konzistenci, aby se z něj daly uhňácat placičky. Název trošku mate, neměly by to být úplné placky, spíš takové placatější karbanátky. :)
Finální úpravou je naprosto nepřekvapivě smažení. Stačí zhruba 5 minut. Jako přílohu doporučuju brambory, trošku tatarky a nějakou zeleninovou oblohu, aby to nebyl zase takový hřích. :-D
Vejdi a neuškoď!
Jak vidíte, opravdu nevytekla ani kapka sýra. :-) A nepodařilo se mi uhlídat salát z červeného zelí, aby nekazil estetický dojem. :D