Krémová bramboračka

29. květen 2016 | 13.45 |
blog › 
Krémová bramboračka

Po delší době jsem se odhodlala k pokusu o uvaření něčeho nového, konkrétně jsem se rozhodla rozšířit svůj repertoár polévek o polovinu jeho současného rozsahu. Ano, stačí mi k tomu pouhopouhý jeden recept. :-D Po jednoduché gulášovce a pokusech o česnečku jsem se rozhodla pro nějakou hustší, krémovější polévku. Nakonec moje volba padla na bramboračku podle mé oblíbené příručky. Dostala jsem ji kdysi od mamky k Vánocům, jmenuje se příznačně Kuchařka pro dceru a ohromně se mi hodí, že autorka počítá s tím, že ten, kdo po kuchařce sáhne, je kuchařský analfabet a potřebuje v receptu připomenout i naprosté samozřejmosti. Pár receptů vyzoušela i mamka a zatím můžeme potvrdit heslo knihy "jak uspět hned napoprvé".

Jsem tedy zoufalec, který potřebuje recept podrobný a co nejpřesnější; nesnáším instrukce - podle potřeby... nebo - až zavoní, přidejte... za prvé, když vařím něco poprvé, tak nevím, jak to má v dané fázi přípravy vypadat, tak jak poznám potřebu? Ale že necítím, to autorům kuchařek nemám za zlé, že s tím moc nepočítají. :-D. Přesto jsem se při druhém pokusu o tuto polévku odvážila recept poupravit k obrazu svému. A kupodivu to opravdu znamenalo krok k větší spokojenosti.

Tudíž, co je na tuhle bramboračku v mé finální verzi zapotřebí:

  • brambory (4-5 ks)
  • cca 400g mrkve, celeru a petržele na kostičky - nebo jednoduše zeleninovou směs pod svíčkovou
  • 1 cibule (a trocha másla na její osmahnutí)
  • 1,25 l vody se lžičkou bujónu (použila jsem z potravinového koutku Marks&Spencer)
  • 2 lžičky octa
  • sůl, pepř
  • petržel, pažitka, hrášek, libeček

Z toho všeho by mělo vzniknout zhruba 5 porcí polévky, při aspoň přibližném zachování údajů o množství by měla mít i správnou konzistenci. 

Cibuli nakrájenou na malé kousky je třeba osmahnout a za chvilku se k ní přidá i zeleninová směs. Důležitý poznatek z kuchařky - kvůli estetice je třeba, aby mezi zeleninou nebyla žádná zelená, takže hrášek a podobné chuťovky ano, ale až později. Když se vše prohřeje a lehce osmahne, zalije se zelenina vývarem, osolí a nechá 5 minut pod pokličkou na zapnuté plotýnce. Mezitím si oškrábu a na kostičky nakrájím brambory. Část odeberu a uvařím v menším kastrolu zvlášť, druhou část přidám do prvního hrnce a celý obsah nechám vařit tak dlouho, dokud brambory nezměknou.

Nevadí, pokud se mezitím zbytek zeleniny trochu rozvaří, protože následuje hlavní úprava - obsah hrnce se rozmixuje. Přiznám se, že mě překvapilo, jak moc výkonný máme tyčový mixér - celé množství rozšlehal na jemný krém bez hrudek asi za půl minuty. :-D Po rozmixování už stačí jen dochutit a ozdobit - přidat zbytek brambor, petržel nebo pažitku, už lze i hrášek... původní recept jsem doplnila o trochu octa.

Oproti kuchařce jsem udělala ještě úpravu - brambory, které mají ve výsledné polévce být na kostičky, vařím zvlášť. Původní recept vaří všechny brambory se vší tou zeleninou, pak se část zeleniny a brambor odebere a po rozmixování zbytku zase vrátí, takže v polévce máte více kousků různé zeleniny. Tahle varianta mi ale nechutná tolik, jako když se na kousky nechají jen brambory (a kuličky hrášku) a vše ostatní se rozmixuje.

Za dvacet minut je hotovo i s úklidem, miluju jídla z jednoho hrnce. :)

bramboračka (5)

Foto jako důkaz. Fakt si musím přečíst nějaký článek, jak fotit jídlo. Ale rychle, než vystydne, na hodinové aranžmá není ani čas, ani chuť! :-)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Krémová bramboračka hroznetajne 01. 06. 2016 - 16:46
RE(2x): Krémová bramboračka tlapka 02. 06. 2016 - 09:12
RE: Krémová bramboračka zo 04. 06. 2016 - 14:05
RE(2x): Krémová bramboračka tlapka 05. 06. 2016 - 20:18
RE(2x): Krémová bramboračka untitled 07. 06. 2016 - 14:45
RE: Krémová bramboračka untitled 07. 06. 2016 - 14:44
RE(2x): Krémová bramboračka tlapka 07. 06. 2016 - 16:43
RE: Krémová bramboračka janahruba 14. 06. 2016 - 18:15
RE(2x): Krémová bramboračka tlapka 15. 06. 2016 - 17:39